woensdag 28 oktober 2015

Herfst

Nu het volop herfst is, dient een prachtige gelegenheid zich aan om de kinderen het bos, de planten en de dieren in het bos, de schoonheid en het mysterie ervan, te laten ontdekken.

Zo gingen we al een paar keer op ontdekking in ons schoolbos. Telkens waren we verwonderd: de ene keer door de prachtige herfstkleuren van al die verschillende bladeren en het weelderig aanbod van herfstvruchten, leuk om te verzamelen en/of van te proeven!

Een andere keer waren het de paddenstoelen die onze aandacht trokken. We zagen verschillende soorten, soms met plaatjes of met buisjes onderaan de hoed, waar de sporen zitten verstopt. We zagen ook een heksenkring, die was heel mysterieus…

Het zoeken naar kriebeldiertjes was ook heel leuk. We speurden goed  rond en telkens we een diertje vonden, stopten we het in een loepenpotje. Zo konden we het beter zien en bestuderen. In de klas zochten we dan de naam op van de diertjes.

De pissebed en de regenworm kregen extra aandacht. Daarmee voerden we kleine proefjes uit. Zo kwamen we o.a. te weten dat deze diertjes het licht schuwen en van een vochtige omgeving houden. We maakten ook een regenwormhotel, zodat we nog steeds het doen en laten van de regenworm kunnen gadeslaan.

Naast het spontaan en proefondervindelijk opdoen van natuurkennis, mochten we ook onze creativiteit tonen. We maakten mooie herfststukjes met het verzamelde kleurrijke herfstmateriaal, aangevuld met zelfgemaakte leuke kleiwerkjes.

Onze verzameling vruchtjes stopten we in onze “schatten van het bos” - doosje, zodat we er later ook nog kunnen van genieten!

De kinderen genoten van alle activiteiten, actief en met verwondering, en genieten nog steeds. Mijn betrachting om hen de liefde voor de natuur en het leven mee te geven, is alvast geslaagd!

Juf Sonia, L1





Geen opmerkingen:

Een reactie posten